Syria day BB web

 

We dansen de Dabke: SYRISCHE ZONDAG OP BELCRUM BEACH

Op 29 juli vullen Arabische muziekklanken vanaf 15.00 u. het Bredase stadsstrand.

De gangmakers van “Al Aradar Al Shamia” openen op traditionele wijze het Syrische feest waarna een select gezelschap musici traditioneel en hedendaags werk uit de Arabische muziekcultuur laat klinken. En als er iets te vieren valt wordt de Dabke (ook Dabka, letterlijk ‘stampen’) gedanst: een uitnodigende mix van cirkeldans en linedancing.

De muzikanten die in wisselende samenstelling deze middag het strandpodium betreden:

Maher Khartabil (keyboard), is een professioneel muzikant uit Syrie en woont hier sinds 2014. Hij brengt 20 jaar orkestervaring voor ons mee en speelde in verschillende bands.

Hamed Alshaabi is in Syrie geboren maar van Palestijnse afkomst. Hij is dierenarts en daarnaast geoefend Ney-speler (de ney is een soort fluit). Al 18 jaar maakt hij muziekcomposities. Alshaabi maakt deel uit van het “Catching Cultures Orchestra” uit Utrecht. In dat orkest spelen vluchtelingenmuzikanten samen met musici uit ons land.

Zangeres Sham Ajjan is anderhalf jaar in Nederland. Als zij haar cultuur bezingt is zij even terug in haar geliefde geboorteland Syrië. Zo houdt zij haar culturele erfgoed levend.

Mohamad Alsamna (oed) groeide op in een Palestijns gezin in Syrië. Hij studeerde klassieke Arabische zang en maakte deel uit van “Alashekeen Falestin”, het nationaal klassieke orkest van Palestina, waarmee hij overal in de Arabische wereld optrad. Alsamna bespeelt de oed, de twaalfsnarige, fretloze voorloper van onze luit. Ook hij maakt deel uit van het “Catching Cultures Orchestra”.

De drie instrumentalisten van deze formatie gaan ook voor in de heel toegankelijke Dabke-dans, waarmee het publiek wordt uitgenodigd er samen een echt feestje van te maken.

De keukenbrigade van “MiesEnPlage” krijgt deze middag assistentie van de Syrische chefkok Mohammad, een expert in de bereiding van falafel! Deze is -net als de speciale drankjes deze middag- “aan zéér democratische prijzen” te koop. De toegang tot Belcrum Beach is voor iedereen gratis!

www.belcrumbeach.nl, Veilingkade 12A